içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

"Ne kadar ekmek o kadar köfte!"

 

 

Aday Adayı başvuruları CHP’de hareketli günler yaşatırken, Hem genel hem de yerelde iktidar olan Cumhur İttifakı görülüyor ki bugünkü Başkan Vekili Aydın Pehlivan ile seçimlere gidecek.

Geçtiğimiz hafta Ak Parti temayyül yoklaması yaptı, görünen o ki Pehlivan dışında bu göreve istekli ortaya çıkmış kimse yok. Kulislerden edindiğim bilgilerde bunu teyid ediyor.  Son Aralık Meclis Toplantısında eleştirilere  karşı yanıt veren Aydın Pehlivan’ın sahaya indiklerinde nasıl propoganda yapacaklarına hazırlıklı olduğunu gördüm.

CHP Grup Başkan Vekili Ali Yılmaz, Dilek ve Temenniler bölümünde yaptığı eleştirilere Pehlivan’ın verdiği yanıtlar sonrası, Yılmaz: “Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim!” dedi Pehlivan’a.

CHP Grup Başkan Vekilini ikna eden Pehlivan Aday olursa yurttaşları ikna etme konusunda ne derece başarılı olacağını bekleyip göreceğiz.

 

CHP’de Belediye Başkan Aday Adaylığına başvurmak için son 2 gün…

Şu ana kadar CHP’ye resmen dosya hazırlayarak başvuran sekiz Menemen Belediye Başkan Aday Adayı var.

 

Adı geçen iki Aday Adayından şu ana kadar ses seda yok.

Bunlar; Erdoğan Çınar ve 1999-2019 yılları arasında Menemen Belediye Başkanlığı yapmış Tahir Şahin…

 

Erdoğan Çınar’ın ne yapacağını bilemiyorum çünkü çok fazla tanımıyorum.

CHP İlçe Başkanlığına Aday Adayı olduğu dönemde tanışmıştık, o dönem Adaylar dürttü fakat seçime iki aday katıldı ikisi adaylıklarını geri çekmişti yanlış anımsamıyorsam.

Oradaki tavrıyla “çıktığı yoldan dönmez” olarak aklımda kalmış bakalım bu son iki günde ne karar verecek bekleyip göreceğiz.

Tahir Şahin’i iyi tanırım.

Şahin özgüveni yüksek olan bir yapıya sahiptir.

Aklına koyduğunu da mutlaka yapar; o böyle der, şu şöyle der çok oralı olmaz. Onun için kendi kararı en doğru karardır.

Ve aldığı her kararın sonrasında olumlu ya da olumsuz kendine dönüşlerin de hesabını iyi bilir, bu da sanırım onca zaman yerelde siyaset ve yerel yöneticilik yapmanın  deneyiminden kaynaklı.

Her çıkışın da günü ve zamanını iyi hesaplar.

Bu güne kadar başvuru yapmış kendi döneminde personel olarak çalışmış;

Adil Acar, Mustafa Kemal Sönmez, 2019 Seçimlerinde de CHP’den birlikte Aday Adayı olduğu arkadaşlarından Ali Kemal Elitaş ve Ömer Güney var.

Bunca gün neden başvuru yapmadı ya da vezgeçtiyse neden personeli olan Aday adaylarından, 2019 seçimlerinde kaderdaşlık yaptığı Aday Adayı  arkadaşlarından ya da Halil Kahraman, Deniz Karakurt veya Dilek Aksoy’un elini  kaldırarak: “Mesele Menemen ise, gerisi teferruattır!” diyerek bir açıklama yapmadı.

Bu açıklama yapılmadığı ve bir aday adayına destek vereceğini bugüne değin duyurmadığına göre ben Aday Adayı olacağı kanısındayım.

Belki de “5 Aralık” tarihini bekliyordur.

 

Neden derseniz?

Biliyorsunuz: “1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

 

1924 anayasası hazırlanırken kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması gündeme geldi ancak TBMM genel kurulunda bu hakların yalnızca erkeklere tanınması fikri ağır bastığından kadınlar siyasal haklar sağlayamadılar.

Gerekli yasal değişiklik 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti. Öneri, 5 Aralık 1934’te Mecliste görüşüldü.

Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis'te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.”

Belki de Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkını Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklerle Avrupadaki bir çok ülkeden önce bu hakkı sağlayan ATA’sına selam ve saygılarını sunup, Fermuar sistemi belediye meclis üyelerini bir kadın bir erkek olarak liste yapıp Türkiye’de bir ilke imza atmayı düşünmüştür!

Bunu düşünmüş müdür, düşünmemiş midir?

Tabii ki bilemem.

Ama ben 5 Aralık 2023 Salı Günü sessiz sedasız başvuru yapacağı kanısındayım.

Tüm Partilere önerim de hem ilçe yönetimlerinde hem de belediye meclisinde “Cinsiyet Fermuar Sistemi” uygulamaları. İşte o zaman her şey çok güzel olacak Menmen’de, hem partiler için, hem de Yerel Meclisimiz için…

 

İlçemizde bulunan siyasi parti ilçe başkanlarının ve aday adaylığında adları geçenlerin çoğunun babası yaşındayım, bir kısmının da ağabeyisi yaşındayım.

Siyasi parti ayrımsız söylüyorum; hadi gençler, Ulvi Ağabeyinizin sözünü yabana atmayın, bu seçim döneminde tüm yurtta Menemen’i bu konuyla gündeme getirin.

Menemenimizde çokça kullanılan bir ATASÖZÜMÜZ vardır.

"Ne kadar ekmek o kadar köfte!"

Gelin bunu bu dönemdeki seçim sloganına çevirelim.

Yerel Meclisimizde:

"Ne kadar erkek o kadar kadın!"

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum